12 december 2011

Ja, just ja! Träningsprogrammet!

Jag har från några personer fått frågan vilket upplägg jag kör. Jag kör enligt en metod som tagits fram av Furman Institute of Running and Scienticic Training i South Carolina. Således kallas metoden FIRST. Deras program bygger på idén att istället för att köra enligt modellen "more is better" (egen tolkning) så är det kvalitet som gäller för hela slanten. En vecka ser ut som följer: 
Dag 1, Intervaller (från 200 upp till 2 km).
Dag 2, Snabbdistans (från 3km upp till 10km och ibland i marafart och då upp till 16km)
Dag 3, Långpass (från 21 km till 32 km) i marafart + 6 sek upp till + 37 sek

Såhär ser följaktligen mitt maratonprogram ut. Jag har bestämt mig för att göra en seriös satsning på sub 3 i London. Det sjuka är att jag tror att det kan gå vägen givet att jag får vara frisk och hel. Peppar, peppar.

5 kommentarer:

Lennart sa...

Inressant upplägg. Har tidigare tänkt att om man kör tre pass i vecka kan alla pass vara tuffa pass. Alltså inga junk-pass.

Jag tror på ditt upplägg och hoppas verkligen du gör sub3 på maran.

Lennart sa...

Aha, nu såg jag att de rekomenderade ytterligare något lättare pass också.

Intressant med farterna på långpassen. jag tror att de är lite högre än vad Szalkai rekommenderar, eller?

Staffan sa...

Spännande, jag kommer naturligtvis att följa dig på resan, jag kör väl inte enligt FIRST precis men ända ganska lite mängd och är inte rädd för att ta i på träning och jag vacklar väldigt i mitt tänk, ibland känns 4:15 min/km hur lätt som helst medan andra gånger känns blotta tanken på 42km i den farten rent skrattretande!!

Erik sa...

Lennart: Javisst, det är snabbare än Szackes program. Men i hans program är det ju fler pass per vecka så det förklarar väl farten på långpassen antar jag.

Staffan: Håller helt med. Dagsformen måste vara den mest opålitliga kompis som finns.

Andreas sa...

Hej, kul att se någon mer som springer enligt FIRST träningsprogram! Det verkar inte finnas överdrivet många som gör det. Själv kör jag milprogrammet och tycker att det är jätteroligt. Fortsatt lycka till med löpning och bloggande!